İçindekiler
Dış gebelik, döllenen yumurtanın rahim dışında rahim boynu, yumurtalık yada karında başka bir noktaya tutunması sonucu oluşan gebeliktir. Dış gebelik yaşayan kadınlar çoğu kez normal hamilelikle karıştırmakta ve tanı için geç kalınmaktadır. Peki dış gebelikte beta HCG en fazla kaç olur? Beta HCG değerinin yavaş yükselmesi bir dış gebelik belirtisi midir? Bu yazımızda sizleri fazla tıbbi terime boğmadan dış gebelik konusunda anne adaylarının merak ettiği soruları cevapladık.
Dış Gebelik Nasıl Teşhis Edilir
Dış gebeliğin teşhis edilmesi zor olabilir çünkü düşük, apandisit ve mide kaynaklı ağrılar dış gebelik semptomlarıyla karıştırılır. Bu nedenle dış gebeliğin belirtileri diğer semptomlara benzer olabileceği için sadece sadece belli başlı semptomlarla tanı konması zor olabilir. Dış gebeliğin teşhisinde uzmanlar aşağıdaki testlerden bir kısmını yada tamamını isteyebilir.
İdrar ve Hamilelik Testleri
Ektopik gebelik tanısı için en yararlı temel test idrar ve hamilelik testleridir. Çünkü bu testler döllenen yumurtanın ürettiği Hcg hormonunu doğrudan içerdiği için dış gebeliğin teşhisinde kullanılır. Ancak yeterli seviyede HCG hormonu bulunmadığında nadiren negatif sonuç verebilir.
Ultrason Taraması
Temel idrar ve hamilelik testleri pozitif olmadığı ve hastada dış gebelik semptomları varsa doktorunuz 24 saat içinde ultrason taraması isteyebilir. Ultrason taraması ile vajinal bölgeye yerleştirilen bir prob yardımıyla rahim içine gönderilen ses dalgaları üreme sisteminizin yakın bir görüntüsü oluşturulur.
Rahim içerisinde olağan bir hamilelik görüntülenemiyor ve karın içerisinde sıvı veya fallop tüplerinden birinde kitleye dair bir belirti varsa doktorunuz olası bir dış gebelik teşhisi koyacaktır.
Dış Gebelikte Beta HCG Kan Testleri
Bir çoğumuzun merak ettiği sorulardan biriside dış gebelik HCG testinde belli olur mu? HCG hormonu döllenmiş bir yumurtanın rahim duvarına tutunması sonucu trofoblast hücreleri tarafından hamilelik esnasında üretilir. Kadınlarda gebeliğin devamını sağlayan HCG hormonu ilk olarak döllenmeden yaklaşık 11 gün sonra kan testlerinde saptanır ve sağlıklı bir gebelik için her 48 ila 72 saat arasında ikiye katlanır. Hamileliğinizin 8 ila 12 haftası arasında en yüksek seviyeye ulaşan HCG ardından düşmeye başlar. Genellikle sabah bulantısına neden olan HCG hormonudur.
Kan testleri, dış gebelikte beta HCG değerlerinizin nasıl değiştiğini görebilmek için 48 ila 72 saat arayla iki kez yapılabilir. Testler ultrason taramasında saptanamayan dış gebelik tanımlaması açısında yararlı olabilir. Çünkü dış gebelikte beta HCG normal bir gebeliğe göre daha yavaş artabilir.
Dış gebelikte beta HCG Düşer Mi?
Dış gebelikte beta HCG eger normal degerin altına düşmesi endişe nedeni olmayabilir. Araştırmalar bir çok kadının düşük beta HCG değerlerinde sağlıklı hamileliklere ve bebeklere sahip olduğunu göstermektedir. Bunlarla birilikte düşük beta HCG değerleri aşağıda belirtilen faktörlerden kaynaklanabilir
- Hamilelik tarihinin yanlış hesaplanması: Gebelik genellikle son adet tarihine göre hesaplanır. Ancak adet düzensizliği yaşamanız veya tarihlerden emin olamamanız gebelik tarihinizi kolayca yanlış hesaplamamıza neden olabilir. Düşük beta HCG değerleri tespit edildiğinde bunun sebepleri genellikle 6 ila 13 hafta arasında olduğu düşünülen gebeliğin gerçekte bu kadar uzak olmamasıdır.
- Ölü Doğum
- Olası Düşük: Düşük hamileliliğin 20. haftasında önce oluşan bir gebelik kaybıdır. Düşük HCG değerleri bazen bir düşük yapmış olduğunuzu gösterebilir. Başlangıçta seviyeler normal olsa da değerler yükselmez.
- Dış Gebelik
Dış Gebelik Görüntüsü:
Dış Gebelikte HCG Yükselir Mi?
Yüksek seviyede beta HCG hormonu bir çok faktörden kaynaklanabilir. HCG seviyelerinizin sağlıklı değerlendirilebilmesi için 48 ile 72 saat içinde tekrar kontrol edilmelidir. Bununla birlikte dış gebelikte beta hcg degerleri yükselir mi sorusunun altında yatan sebepler aşağıdaki faktörlerden kaynaklanabilir.
- Hamilelik tarihinin yanlış hesaplanması
- Molar gebelik
- Çoğul Hamilelik
Peki normal gebelikte beta HCG degerleri nasıl artar? Aşağıdaki tablo son adet tarihinizden itibaren geçen haftalarda normal HCG seviyelerini göstermektedir. Tabloya geçmeden belirtilmesi gereken bir diğer husu ise aşağıdaki verilerin sizler için refans değerler olması çünkü her kadında HCG değerleri farklı oranda değişebilir dikkat edilmesi gereken değerler değil, değerlerdeki değişimdir.
Son adet döneminden geçen hafta | Normal hCG seviyeleri (mIU / mL) |
Hamile olmayan kadınlar | 10 U / L’den az |
pozitif gebelik testi | 25 U / L’den fazla |
4 | 0 ila 750 U / L |
5 | 200 ila 7,000 U / L |
6 | 200 ila 32.000 U / L |
7 | 3.000’den 160.000 U / L’ye |
8-12 | 32.000 ila 210.000 U / L |
13-16 | 9,000 ila 210,000 U / L |
16-29 | 1.400 ila 53.000 U / L |
29-41 | 940 ila 60.000 U / L |
Alınıtı:https://www.pregnancybirthbaby.org.au/hcg-levels
Ne yazık ki, dış gebelik sonucu oluşan embriyo hayatta kalamaz. Ektopik gebelik, tedavi edilmezse, fallop tüpü yırtılabilir ve oluşucak kanam anne hayatını riske sokabilir. Sonuç olarak ektopik hamilelikler sonlandırılmalıdır.
Yararlanılan Kaynaklar:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4443555/
- https://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/InVitroDiagnostics/HomeUseTests/ucm126067.htm
11 gün önce 5 günlük embriyo transferi oldum transferden sonra Beta HCG degerim 283 çıktı ikiz gebelik olabilir mi?
Beta hCG değerleri kadından kadına büyük ölçüde değişebilmektedir, bu yüzden normal olduğu düşünülen bir değer bulunmamakta ikiz bir hamilelik olup olmadığını doğrulamak için ilk ultrason taramanıza kadar beklemenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla,
Merhaba 7+1 haftadayım hcg değerim 29.000 çıktı kese boş gözüküyor bu durumda hamilelik sonlanmış mı oluyor doktorlar 1 hafta daha bekleme mühleti verdi