İçindekiler
Oligospermi Nedir?
Oligospermi, erkek sperminde normal değerlerden daha az sperm bulunması durumudur. Kısaca erkek doğurganlık sorununa yol açan düşük sperm sayısıdır. Oligosperm tanısı konan erkeklerde semen örnekleri kalitesiz olarak kabul edilir ve gebelik için yumurtaya ulaşan sperm sayısı az olacağından çocuk sahibi olmakta zorluk yaşaması muhtemeldir.
Oligospermi Teşhisi ve semptomları
Genellikle Oligospermiyle ilişkili tipik belirti ve semptomlar yoktur. Hastalar dogurganlık sorunları yaşamaya başladıklarında oligospermiye sahip olduklarını fark ederler teşhisi için uzmanlar semen analizi veya seminogram olarak adlandırılan testleri kullanır. Bu testler sayesinde sperm örnekleri mikroskop altında incelenir. Test sonuçlarına ait bazı referans değerleri:
Tanı | Sperm Konsantrasyonu / mL |
Hafif Oligospermi |
10 milyon – 20 milyon sperm / mL |
Orta Oligospermi | 5 milyon – 10 milyon sperm / mL |
Siddetli Oligospermi | 0 – 5 milyon sperm / mL |
Cryptoozospermia | 0-nadir |
Azospermi | 0 sperm |
Tanının doğru konabilmesi için, uzmanların farklı haftalarda yapılan birkaç semen analizini değerlendirmesi gerekebilir.

Oligospermi Nedenleri
Genellikle bir çok nedenden kaynaklanabilir. Çoğunlukla, düşük sperm sayısının kaynağında yatan nedeni bulmak oldukça karmaşık ve zordur çünkü oligosperm geçici bir problem olarak ortaya çıkabilir.
- Y kromozom mikrodelesyonları (YCM) gibi genetik anormallikler
- Genital bölgede travma
- Varikosel benzer testis hastalıklarından
- Kötü beslenme alışkanlıkları
- tütün tüketimi,
- alkollü içecekler ve esrar
- steroidler
- toksik etmenlere maruz kalma
- stres

Doğru tedavi uygulanırsa, sperm değerleri birkaç aya normale dönebilir.
Tedavi
Nedeni tam olarak bilinemediği için sağlıklı yaşam tarzı ve sağlıklı bir kiloyu korumak en uygun tedavi seçeneğidir. Erkekete düşük sperm sayısı cocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir ,ancak bu durum baba olmanın imkansız oldugu anlamına gelmez tanın nedenine baglı olaak uzmanlar:
- Sağlıklı beslenme
- Düzenli egzersiz
- Sigarayı bırakma
- Toksik ortam maddelerine maruz kalmaktan kaçınma
tavsiye edebilir.
Oligospermi Bitkisel Tedavi
Oligosperm, bitkisel tedavi seçeneği bir çok kişinin merak ettiği konulardan biri, bir çok yerde buna benzer tedavi seçenekleri okumuş olabilirsiniz öncelikle bu doğurganlık sorunu ile başa çıkmak için çeşitli doğal tedaviler var ancak bunlar bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Bu seçenigi denemeden önce önerimiz uzman bir doktorla görüşmeniz.
Dogal Tedavi Yöntemleri:
ayrıca sperm üretimini artırmaya yardımcı olabilecek vitamin takviyeleride vardır. E, C ve B6 vitaminleri, spermleri DNA hasarından koruyan önemli miktarda antioksidan içerir.
Oligospermi Hakkında Sıkca Sorulan Sorular
Eşimde Oligospermi var Çocuk Sahibi Olabilirmiyim?
Başarılı bir gebelik sağlamanız oligosperminin şiddeti ile bağlantılıdır. Ayrıca başka bir erkek doğurganlık sorunu var ise bu olasılık dahada azalmaktadır.
Hafif oligospermi sınıfında gebelik başarısı genellikle iyi sonuçlar veren basit, bir teknik olan Aşılama(IUI) tedavisi ile sağlanabilir . Aşılama tedavisi için semen örneğinde sperm işlendikten sonra en az 2 ila 3 milyon hareketli sperm elde edilebiliyor olması gerekmektedir . Ayrıca kadın yaşının da tedavinin başarısı için 35 veya daha az olması gerekir.Orta veya şiddetli oligospermi, teşhisi konuldu ise tüp bebek tedavisi tercih edilmektedir.

Evet, araştırmalar oligosperminin genetik nedenlerle ilişkili bir erkek dogurganlık sorunu olduğunu gösteriyor
Evet,bu tibbi olarak mümkündür ancak düşük sperm sayısı nedeniyle sürecin daha uzun sürmesi muhtemeldir.
Yapılan bazı çalışmalarda bunu doğrular verilere ulaşılmıştır. Dar kıyafetler testisler üzerinde sıcaklığı arttırmaktadır ve sürtünme nedeniyle oluşan basınc da olumsuz etki yapabilir.
Güncelleme:24.07.2018
Merhaba vazektomi işlemi geçirdim bende oligospermi oluşabilir mi?
Murat Bey vazektomi erkek sperm hücrelerinin testislerden depolandıkları bölgelere aktarılmasının cerrahi operasyonla kalıcı olarak engellenmesi yöntemidir. Doğal olarak, bir vazektomi operasyonundan sonra nihai amaç sıfır sperm sayısını bir diğer ifade ile azospermiyi elde etmektir. Ayrıca, bazı durumlarda vazektomi başarısız olabilir ve kısmen de olsa sperm üretimi devam eder. Vazektomiyi takip eden aylarda, spermin vazektomi sonrası semen analizlerinde görünmeye devam etmesi normaldir, çünkü seminal kanallarda birkaç ay süreyle tamamen kaybolmalarına kadar hayatta kalabilirler.