İçindekiler
Tüp Bebek ve Rahim Kalınlığı
Tüp bebek tedavi, en fazla olumlu sonuç alınan yardımcı üreme yöntemidir. Bu nedenle bir sene boyunca korunmadan ve düzenli olarak ilişkide bulunan kişilerin çocuk sahibi olamadığı durumlarda başvurdukları en bilindik yöntemdir. Şans oranı yüksek olsa da bazı durumlarda tüp bebek tedavisi olumsuz sonuçlanır. Tedavi süresinde embriyo seçimi yapılırken, anne adayının rahmine tutunma ihtimali en yüksek olan embriyo seçilir ve transfer edilir. Genellikle tüp bebekte embriyo için uygun rahim kalınlığı 8-10 mm olarak bilinir. Ancak bazı durumlarda bu kalınlık yeterli olmaz. Anne adayının daha öncesinde yaşadığı enfeksiyonlar veya geçirdiği bazı cerrahi müdehaleler sonucunda rahim zarı incelmiş olabilir. Bu durumda tedavinin olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir. Ayrıca rahim duvarında bulunan yapısal hastalıklar da tedaviyi olumsuz etkiler. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce embriyonun yerleşmesine ve beslenmesine engel olacak miyom, polip gibi sorunların olup olmadığı incelenmelidir. Gözlenen olumsuzluklar gerekli yöntemlerle yok edilmeden tedaviye başlamamak gerekir.
Embriyonun Rahme Tutunmasını Kolaylaştıran Besinler
Tüp bebek tedavisinde başarılı olabilmenin ön şartlarından birisi de anne adayının çok kilolu veya çok zayıf olmamasıdır. Bu nedenle tüp bebekte ideal kilo için bir diyetisyenden yardım alınabilir. Tedavi süresince olduğu gibi embriyo transfer işleminin ardında da su içmeye gereken özen gösterilmelidir. Günlük en az 2 litre su içmek embriyonun rahme tutunmasını kolaylaştırmak için gereklidir.

Kola, çay veya kahvenin suyun yerine geçmeyeceği bilinmelidir. Tedavi süresince nohut, kuru fasülye gibi baklagiller sık sık tüketilmelidir. Haftada en az iki gün kuru baklagillerden yemek embriyonun rahme tutunmasını kolaylaştırır. Balık ise içerisindeki omega 3 sayesinde tedaviyi kolaylaştırmaktadır. Kızartmalardan uzak durup haşlama, buğulama gibi pişirme yöntemlerini kullanmak gerekir. Fındık ve badem gibi kuruyemişler ise embriyonun rahme tutunmasını kolaylaştıran gıdalar arasındadır. Folik asit açısından zengin olan bitkiler gebelik süresi için ve tedavi süresince faydalı olacaktır.
Sıklıkla karşılaşılan belirtiler ağrılı ve uzun süren adet kanamaları
Adet döngüsü arasında ara kanama ve lekelenmeler
Cinsel İlişki esnasında acı çekme
Yogun halsizlik
Vajinal kuruluk
Ani ateşlenmeler
Vajinal bölgede hassasiyet
Tüp Bebek Tedavisini Başarıyı Etkileyen Diğer Faktörler
Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen bir çok faktör bulunur. Tedaviye başlamadan önce kısırlığın nedeninin tam olarak araştırılması gerekir. Kısırlığa sebep olan durum bulunup giderildikten sonra tedaviye başlamak başarı şansını arttıracaktır. Anne adayının yaşı tedavinin başarısını etkileyen en önemli durumlardan birisidir. Özellikle 40 yaşı geçen anne adaylarında başarı oranı azalmaktadır. Tiroid bezi hastalıkları gibi hormonal düzensizlikler de tüp bebek tedavisinde başarıyı olumsuz etkileyebilir. Kısırlık sebebi erkek ise, alınan örnekle yapılacak olan sperm incelemesi önemlidir. Bazı durumlarda cinsel ilişki perhizi verilebilir. Doktorun söylediği durumlara uyum göstermek gerekir. Sigara kullanan çiftlerinin tedaviye karar verdikleri andan itibaren sigarayı bırakması hatta sigara içilen ortamda dahi bulunmaması gerekir. Tedaviyi olumsuz etkileyecek faktörlerden birisi de içki kullanımını bırakmamaktır. Ayrıca tedaviye karar verildiği andan itibaren çok yoğun enerji isteyen sporları bırakmak gerekir.
Doktor Desolett ilacını önerdi normalde dogum kontrol hapı kullanıyordum ilacın yan etkileri nedeniyle bırakma zorunda kaldım napcami bilemiyorum.